Coaching

Als Nieuwetijds Kindercoach richt ik me volledig op coaching van het gevoelige kind en hun ouders bij ervaren problematiek in de opvoeding, sociale omgeving of op school. Maar wanneer ben je nu (fijn)gevoelig, of hooggevoelig? Wat houdt dit precies in? Is het nu fijn om gevoelig te zijn of niet? En wanneer is coaching wenselijk?

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap die bij 15-20% van de mensen voorkomt. Het zenuwstelsel is extra gevoelig voor zowel interne als externe prikkels en is zich hiermee heel bewust van alles wat er binnenkomt. Het reageert hier snel op.

Een hooggevoelig kind neemt hierdoor veel details en subtiele veranderingen waar, ziet snel mogelijkheden, risico's en verbanden doordat het denkt in het geheel. Ook de informatieverwerking in de hersenen verloopt anders dan bij een persoon die minder gevoelig is. De informatie komt ongefilterd binnen waardoor er ook meer informatie verwerkt dient te worden dan bij een minder gevoelig kind. Door al deze prikkels kunnen hooggevoelige kinderen sneller overweldigd raken.

De grondlegster van de term hsp (highly sensitive person) Elain Aron maakt onderscheidt in 4 kenmerken:
1) Sensorische gevoeligheid, denk aan gevoeligheid voor licht, geluid, temperatuur, smaak, kledinglabels of andere zintuiglijke prikkels
2) Emotionele intensiteit, denk aan het aanvoelen van sfeer en de gemoedstoestand en/of emoties van anderen, het empathische vermogen en het intenser ervaren van emoties
3) Diepgaande informatieverwerking, een hsp-er denkt langer en die[er ergens over na, zoet snel mogelijkheden, verbanden en risico's doordat ze denken in het geheel
4) Snellere overprikkeling (of onderprikkeling), doordat informatie ongefilterd binnen komt moet er meer verwerkt worden dan bij een niet-hsp, dit kan leiden tot stress als je hier niet goed mee weet om te gaan

Talenten en valkuilen

Vaak ervaren mensen hun hooggevoeligheid als een last. In dit geval zijn zij zich niet bewust van hun gevoeligheid of weten ze nog niet goed om te gaan met deze karaktereigenschap. Een kind die in de groei is, is volop in ontwikkeling, zo ook de hersenen. De kans is groot dat juist zij begeleiding kunnen gebruiken om op een prettige manier hiermee om te kunnen gaan. In sommige gevallen kunnen ouders dit bieden. Als ouders zelf de eigenschap (nog) niet kennen, erkennen, accepteren of niet weten hoe ermee om te gaan, kan hulp van een Nieuwetijds Kindercoach wenselijk zijn. Zeker als je merkt dat je kind begint vast te lopen. Denk hierbij aan vermoeidheid, regelmatig ziek zijn, moeite met (in)slapen, boosheid, verminderd zelfvertrouwen etc.

Op het moment dat je kind zijn gevoeligheid kent en hiermee weet om te gaan komt hij in zijn kracht te staan. Gevoelig zijn heeft veel mooie kanten en talenten. Denk aan het waarnemen van subtiele veranderingen, het oog voor detail, het sterk empathische vermogen en het kunnen inschatten wat een ander nodig heeft. Het kind leeft puur en geniet intens van alles wat hij beleeft, ziet alles in het geheel waardoor hij in staat is te reflecteren voordat hij handelt, is creatief en bedenkt oplossingen die niemand anders kan bedenken.

Kennismakingsgesprek vrijblijvend en gratis

Zie jij dat je kind niet lekker in zijn vel zit en wil jij graag dat hij zich weer happy gaat voelen? Neem dan gerust contact met mij op. Coaching kan uitkomst bieden.

Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend en gratis.

Als ouder kun jij je zorgen uitspreken betreffende je kind, we bekijken samen of Nieuwetijds Kindercoaching voor jullie geschikt is en kun je ervaren of er een klik is met mij als coach.
Wil je na dit gesprek daadwerkelijk de coaching gaan inzetten dan kun je kiezen voor een van de coachingstrajecten:
- Kennismakingstraject hsp
- Oudercoaching
- Ouder-kind traject

Als Nieuwetijds Kindercoach bied ik ondersteuning en begeleiding bij opvoedvragen voor ouders en kinderen. Mijn doelstelling is om je gevoelige kind en jou als ouder aan te zetten tot bewustwording en oplossingsgericht denken zodat jullie na het coachingstraject zelfstandig verder kunnen.