Wat is nou eigenlijk orthomoleculaire voeding? Ortho betekent ‘juist’ en moleculair richt zich op de moleculen in onze cellen. Kort gezegd is orthomoleculaire voeding dus: ‘de juiste voeding die ervoor zorgt dat de cellen in ons lichaam optimaal kunnen functioneren’.
Uit onderzoek…
Uit onderzoek is gebleken dat 70% van alle gezondheidsklachten voedingsgerelateerd zijn. Ook is er een relatie vastgesteld tussen voeding en gedrags- en concentratieproblemen. In ons lichaam is een hersen-darm as aanwezig waardoor de hersenen en darmen in staat zijn om direct met elkaar te communiceren. Zij beïnvloeden elkaar dus continue. Met deze kennis is het zeer belangrijk om vanuit een totaalvisie naar jezelf en/of je kind te kijken.
Waarom
Met gezonde voeding zorg je ervoor dat alle systemen in je lichaam zo optimaal mogelijk werken. Je lichaam kan zo afvalstoffen kwijt en kan essentiële voedingsstoffen effectief opnemen.
De darmflora speelt hierin een essentiële rol en heeft een sterke relatie met het immuunsysteem, dat virussen en bacteriën te lijf gaat. Veel gezondheidsklachten hebben hun oorsprong in de darmen. Denk bv. aan eczeem, astma, (voedings)intoleranties, allergieën en een hogere vatbaarheid voor virale infecties zoals verkoudheid, griep en alle KNO-klachten.
Veel gevoelige kinderen die in mijn praktijk komen hebben naast problemen rondom hun hooggevoeligheid (emotioneel, mentaal, energetisch) ook fysieke klachten. Hoofdpijn, buikpijn, KNO-klachten en eczeem zijn de meest voorkomende lichamelijke ongemakken.
Nu je weet dat de hersenen en de darmen direct met elkaar communiceren middels de hersen-darm as, is ook direct duidelijk waarom een orthomoleculair voeding- en suppletieadvies zo belangrijk kan zijn voor je hooggevoelige kind. Wat is de oorzaak van de ervaren problemen? Begint dat in het hoofd of toch in de buik?
Relatie voeding en gedrags- en concentratieproblemen
Exorfinen zijn veelvuldig in onze voeding aanwezig en staan de werking van de lichaamseigen endorfinen (gelukshormonen) in de weg. Endorfinen geven prikkels door in het lichaam maar ook naar de hersenen. Een overmaat aan exorfine-rijke voeding, met name gluten, koemelk en soja, kan hierdoor blokkerend werken op deze processen.
Zowel volwassenen als kinderen kunnen hierdoor sneller stress ervaren en zijn mogelijk gevoeliger voor zintuiglijke prikkels. Ook angsten, depressie, chronische vermoeidheid, gedrag- en/of concentratieproblemen kunnen hiermee ontstaan.
Gevoelige kinderen met gedrags- en/of concentratieproblemen kunnen veel baat hebben bij exorfine-vrij eten en aanvullende supplementen. Deze supplementen zorgen ervoor dat evt. tekorten worden aangevuld en de darmflora weer in staat is om te herstellen.
Voor wie
Een orthomoleculair voeding- en suppletie advies kan worden ingezet als onderdeel van een kindercoachtraject. Als blijkt dat je gevoelige kind problemen ervaart rondom eten en/of fysieke klachten ervaart zoals hoofdpijn, buikpijn, eczeem, KNO-klachten etc. dan adviseer ik altijd om aan de hand van een voedingsdagboek en anamnese-gegevens naar voeding en suppletie te gaan kijken. Een gevoelig kind is gebaat bij een holistische aanpak.
Het kan ook zijn dat je als ouder bewuste keuzes wilt maken ten aanzien van voeding en suppletie vanuit een gezondheidsideaal. In dit geval kan een los voeding- en suppletie advies gesprek worden gepland en zal ik adviezen geven over orthomoleculaire voeding en suppletie.
Hoe ziet het adviesgesprek eruit?
Een voeding- en suppletie advies bestaat uit:
- Het invullen van een uitgebreid anamneseformulier waarbij de gehele historie van moeder en kind in kaart wordt gebracht van conceptie tot nu
- Het bijhouden van een voedingsdagboek (doorlinken naar voedingsdagboek) gedurende 1 week
- Intakegesprek van een uur
- Een schriftelijk voeding- en suppletie advies voor je kind (of moeder als nog borstvoeding wordt gegeven)
- Naar aanleiding van de bevindingen wordt in overleg een vervolgafspraak gepland na ongeveer 4 weken waarin we vragen bespreken, hoe het is gegaan en bespreken we hoe de behandeling verder zal gaan
Op het moment dat ik denk dat nader onderzoek gewenst is, zal ik dit bespreekbaar maken en evt. doorverwijzen naar collega therapeuten.
Investering
Wat | Duur | Kosten |
Intakegesprek incl. schriftelijk voeding- en suppletie advies per mail | 60 min. | € 90,- |
Vervolgafspraak | 30 min. | € 30,- |
Als een voeding- en suppletie advies onderdeel is van een kindercoachtraject zullen deze kosten worden meegenomen in het coachingsvoorstel voorafgaand aan een coachingstraject. |