Fijngevoelig Coaching

Voeding

Tegenwoordig wordt aan voeding heel veel aandacht besteed. En dit vindt echt niet iedereen leuk. Ik krijg vaak de opmerking te horen: ‘Is het dan echt nodig om zo op voeding te letten? We kunnen tegenwoordig bijna niks meer eten‘. Vaak doelt men daarmee op het feit dat veel voeding als ‘ongezond’ wordt bestempeld, soms zelfs als schadelijk.
Ik geef dan altijd hetzelfde antwoord: ‘Voeding is gezond als het goed is voor jouw lichaam. Het is ongezond op het moment dat het niet goed is voor jouw lichaam’. Dat klinkt misschien logisch maar wat voor de een niet goed is, kan voor de ander wel prima zijn. Voedingsadvies is daardoor dan ook heel persoonlijk.

Gezond voor de een, ongezond voor de ander

Koemelk en tarwe zijn voor mijn lichaam bv. niet goed. Mijn lichaam kan dit erg moeilijk verdragen, is hiervoor intolerant, waardoor mijn darmflora verstoord raakt. Ik krijg een opgeblazen buik, gasvorming, een verstoord ontlastingspatroon etc. Daar word ik niet blij van dus kies ik voor spelt dat mijn lichaam wel goed aankan. Maar mijn vriend kan gewoon tarwe eten zonder daar last van te hebben, in zijn geval is tarwe wel gezond.
Uiteraard zijn snoep, chips, koek en andere snacks voor niemand gezond. Toch heeft ons lichaam een zelf herstellend vermogen waardoor ook deze producten met mate best gegeten kunnen worden. Fijngevoelige kinderen zijn met hun gevoeligheid vaak ook gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit heeft door de hersen-darmverbinding invloed op het gedrag waardoor het bij hen zeker zinvol is het voedingspatroon onder de loep te nemen. Dit kun je laten uittesten bij een alternatief therapeut. Ik werk samen met een bioresonantie therapeut maar er zijn ook andere alternatieve therapeuten die je daarbij kunnen helpen.

Gezonde voeding

Goede voeding draagt bij aan een goede gezondheid en een gezonde levensstijl. Daarnaast zorgt een gezond voedingspatroon voor meer energie en draagt het bij aan een goede lichamelijke- en geestelijke gezondheid. Ook speelt voeding een belangrijke rol bij de vele stofwisselingsprocessen van het lichaam, het opslaan van informatie en het verzorgen van communicatie en prikkeloverdracht tussen de organen en het zenuwstelsel. Het draagt bij aan een goede hersenstofwisseling.

Zuur-base-voedingssysteem

Het zuur-base-systeem is een voedingsschema dat uitgaat van een goede verdeling tussen het nuttigen van basische voeding en ‘zure’ voeding. Een ideale balans is 60% basisch en 40% verzurend en draagt bij aan een optimale gezondheid.

Het zuur-base-voedingssysteem zorgt voor een optimale werking van de interne organen en daarmee ons hele gestel. Afzonderlijk zijn ze giftig, samen neutraliseren ze elkaar. Het lichaam kan alleen basische voeding verwerken. Verzurende voeding moet eerst basisch gemaakt worden met behulp van de organen. Hetgeen niet verwerkt kan worden zijn toxines. Deze afvalstoffen kunnen zich gaan stapelen in het lichaam, wat op langere termijn kan zorgen voor overbelaste of zelfs uitgeputte organen. Verzurende voedingsmiddelen zijn niet persé ongezond, alles draait om balans.

Effect goede zuur-base verdeling

Als je voedingspatroon goed in balans is qua basische voeding en ‘zure’ voeding zorgt dit ervoor dat lichaamsfuncties stabiliseren. Er komt letterlijk meer lucht en ruimte in het lichaam en je komt lekkerder in je vel te zitten. Met name bij kinderen kan een goede balans leiden tot beter gedrag.

Belang gezonde voeding bij fijngevoelige kinderen

Omdat fijngevoelige kinderen zich bewust zijn van verstoringen in en om het lichaam is het belangrijk de invloed van voeding op lichaam en geest te onderzoeken. Belangrijk is om goed te weten óf en zo ja wélke voedingsmiddelen invloed hebben op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid van je kind. Als Nieuwetijds Kindercoach zie ik bij veel fijngevoelige kinderen vaak dezelfde allergenen terugkeren. Granen, zuivel en (melk)suiker komen erg veel voor. Persoonlijk voedingsadvies, eventueel in combinatie met behandeling, heeft al vele kinderen heel veel plezier gedaan.

Uiteraard is ieder kind uniek en is het ook niet aan te raden zelf te gaan experimenteren met het weglaten van verschillende voedingsmiddelen. Schakel hier altijd deskundige hulp voor in.