Fijngevoelig Coaching

In verbinding met jezelf én je omgeving

Het komt veel voor, je ondervindt moeilijkheden in het dagelijkse leven omdat je emmer dreigt over te lopen. Je bent niet in verbinding met jezelf én je omgeving. Ik zie het vooral bij jonge ouders en gevoelige kinderen en volwassenen. Oververmoeidheid, overprikkeling en emotionele disbalans liggen vaak ten grondslag aan deze situatie. Maar hoe is dit ontstaan?

Deze vraag stel ik vaak. Het antwoord wat ik hierop krijg varieert:
‘Het is nu gewoon even heel erg druk met werk, gezin en zo’
‘Er wordt zoveel van me verwacht en ik heb er vaak niet de puf voor’
‘Ik ben hooggevoelig en raak snel overprikkeld’
‘Slapen gaat slecht, ik blijf maar malen en piekeren’
‘Ik heb nooit een moment voor mezelf, als ik thuis kom van het werk dan ben ik er voor mijn kinderen’

Herken je dit? Soms loopt je emmertje kortdurend over maar vaker zie je dat de emmer structureel halfvol is en steeds sneller lijkt over te lopen. Je verliest hiermee de verbinding met jezelf, laat staan dat je nog in verbinding kunt blijven met je omgeving.

Grenzen stellen

In de praktijk betekent dit dat je te vaak over je eigen grenzen gaat. Ze zijn vervaagd of soms zelfs geheel verdwenen omdat je jezelf volledig ‘in dienst van’ hebt geplaatst, veel doet, in de hoop gezien, gehoord en gewaardeerd te worden. Met als gevolg dat jij je eigen identiteit verliest.

Of je trekt je terug uit je omgeving in de hoop dat je dan minder last zult hebben van jouw klachten. Je accepteert dat je nu eenmaal snel overprikkeld, moe en emotioneel bent en dat jij vooral rust nodig hebt. Maar voelt dit daadwerkelijk goed voor jou of raak je ook hiermee verder van jezelf en jouw verlangens verwijderd?

Externe focus zorgt voor gevoelens van onbegrip, onmacht en schuld

In beide gevallen ligt de focus extern en leggen we de oorzaak vaak buiten onszelf neer. De omgeving bepaalt hoe jij je zult gedragen en daar heb jij dan weinig invloed meer op. Dit gaat gepaard met gevoelens van onbegrip, onmacht en schuld en zo blijft de cirkel rond.

‘Hoe fijn zou het zijn als jij volledig jezelf kunt zijn én in verbinding kunt blijven met jouw omgeving?’

Interne focus zorgt voor verbinding met jezelf

Om de cirkel te kunnen doorbreken is het belangrijk om de focus van buiten naar binnen te halen. Om te voelen welke gedachten, gevoelens en emoties in jouw hoofd en in jouw lijf aanwezig zijn en jou in de bekende patronen vasthouden. Waar ben je bang voor? Waar liggen jouw diepste verlangens?

Is het jouw tijd om ruimte voor jezelf in te gaan nemen? Om voorbij te gaan aan je hoofd en daadwerkelijk contact te gaan maken met jouw lijf, jouw hart, jouw innerlijke stem die jou zegt dat het anders mag? Ben jij bereid om te gaan luisteren naar de signalen van je lijf, ook al is dit spannend, eng, pijnlijk of confronterend? En ouders, welke spiegel kun jij je kind voorhouden door jezelf op nummer 1 te zetten?

Inzichtvragen

Stel jezelf elke dag de vragen: ‘Hoe voel ik me?’ en ‘Voelt hetgeen ik op dit moment doe goed voor mij?’ Voel wat deze vragen bij jou losmaken, in je hoofd en in je lijf en blijf er met je aandacht bij. Om verandering te bewerkstelligen is het belangrijk dat je je openstelt voor deze vragen en de bijbehorende gedachten, gevoelens en emoties. Er ontstaat ruimte om het anders te doen. Uiteindelijk begint iedere verandering bij jezelf. En als jij in staat bent om dicht bij jezelf te blijven, zal de verbinding met jouw omgeving als vanzelf volgen.

Regie over je eigen leven

Wil jij graag ervaren hoe het is om oprecht te voelen en toe te werken naar structurele veranderingen om te zijn wie je wil zijn en te doen wat je altijd al hebt willen doen?

Kijk dan op www.fijngevoeligcoaching.nl en/of wordt lid bij de facebookgroep: Groepshealing en meer: voel je krachtig, zelfverzekerd en ontspannen en neem regie over je eigen leven.