Fijngevoelig Coaching

Leer loslaten

Loslaten en controle

Wat fijn dat je de moeite neemt om je te verdiepen in de oefening ‘Leer loslaten’. Het zal fijn zijn om innerlijke rust te ervaren, maar hoe kun je nu leren loslaten?

Het is belangrijk te realiseren dat loslaten onlosmakelijk verbonden is met controle. Herken jij bij jezelf dat je graag de touwtjes in handen hebt? Controle wilt houden over een situatie of emotie?

Ik herken het bij mezelf ook. Op het moment dat er iets gebeurd, wil je er graag wat mee doen, het aanpakken of oplossen. Want dit geeft een veilig gevoel, je doet er immers iets aan.

Toch ga ik je nu leren dat het anders kan en dat doen we met behulp van waarnemen, aanvaarden en loslaten.

Waarnemen

Laten we beginnen met een korte uitleg over hoe het werkt. Ik neem als voorbeeld de moeder die steeds opnieuw in een strijd belandt met haar kind rondom schoolwerk.

Je ervaart een negatieve emotie
In dit geval voelde de moeder boosheid en frustratie omdat haar kind niet het schoolwerk deed wat hij moest doen, ondanks dat ze dit herhaaldelijk met hem besproken had.

Deze boosheid kun je in je lichaam voelen, als een spanning of een sensatie. Bij deze moeder voelde de boosheid als een knoop in haar maag, dit voelde niet prettig aan. Ze was gewend om dit gevoel weg te stoppen met de gedachte dat als ze hier geen aandacht aan gaf ze haar kind rustig kon helpen. Anderen zullen mogelijk ervoor kiezen om erover te praten of iets te gaan doen om afleiding te zoeken. Ieder doet dit op zijn eigen manier, maar één ding komt overeen, ze willen het gevoel laten verdwijnen.

Met deze oefening wil ik je laten ervaren dat het anders kan. Dat het prettig kan zijn om deze negatieve emoties waar te nemen en te observeren.

Voel eens wat het met je doet als je die boosheid (of andere emotie) voelt
Je ervaart een knoop in je maag, misschien voel je nog wel andere sensaties zoals een verhoogde hartslag of een licht misselijk gevoel. Houdt je aandacht bij dit gevoel.

Als je even de tijd neemt om dit gevoel te ervaren, realiseer je je dat dit gewoon een gevoel of sensatie is, niet meer en niet minder.

Aanvaarden

Probeer het niet te veranderen, probeer er niet voor weg te lopen , te onderdrukken of het te willen oplossen. Het is oké om deze gevoelens te hebben. Het mag er zijn. Aanvaard dat je deze gevoelens hebt.

Voel dan eens het verschil. In plaats van dat je het vervelende, negatieve gevoel te onderdrukken of te willen oplossen, kun je nu je gevoel bewust benoemen. Je voelt boosheid, oké prima.

Loslaten

Als je dit bewust waarneemt en je gevoelens aanvaard, zul je merken dat dit snel oplost zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Je hebt het gevoel nu losgelaten, superfijn toch?

Want onthoudt: hoe meer we ons best doen om onze gevoelens weg te stoppen, bewust of onbewust, of ons er tegen willen verzetten, hoe meer we ze zullen ervaren.

Kort samengevat

Wil jij deze oefening nu zelf gaan doen en ervaren welk effect dit heeft op je eigen gemoedstoestand? Ik zet alle stappen nog even kort op een rij:

  1. Neem het (negatieve) gevoel of emotie waar zonder oordeel. Probeer er niets aan te veranderen
  2. Aanvaard het gevoel en zeg tegen je zelf (in gedachten): ‘Het is oké om deze gevoelens te hebben’
  3. Adem rustig in via je neus en uit via je mond, laat al je gevoelens toe en probeer de uitademing langzaam te verlengen totdat hij 2x zolang is als de inademing. uitademen staat voor loslaten
  4. En last but not least: voel dat het gevoel of de emotie oplost en zorgt voor innerlijke rust