Fijngevoelig Coaching

Sinterklaas stress? Zo beleven ook jij en je kind een ontspannen Sinterklaas

Sinterklaas stress? De Sinterklaas periode is voor velen een hele leuke, gezellige en drukke tijd. Cadeautjes, surprises, gedichtjes, gezelligheid en ook veel pepernoten en snoep. Toch is het niet voor ieder kind heel ontspannen, zeker niet voor een gevoelig kind die makkelijk overspoeld kan raken door alle gebeurtenissen, gedachten en emoties.

Mijn kind en Sinterklaas stress

“Mama hoelang duurt het nog voordat Sinterklaas in Valburg komt? Hij is nu in Apeldoorn, kan hij dan vanavond wel een cadeau in onze schoen komen doen? Mam, we mogen geen water voor O zo snel neerzetten, want hij heeft koudwatervrees. Ow en mam, Ravi (onze) hond kent Sinterklaas en de Pieten nog niet, zou hij er bang voor zijn?”

Na een stortvloed aan vragen is er eindelijk tijd om antwoord te geven. “Tuurlijk meisje, Sinterklaas heeft heel veel hulppieten en die stoppen vanavond bij ieder kind een cadeautje in hun schoen. Als het paard geen water mag, wat zullen we dan voor hem in de schoen doen? Een appel? Goed idee, doen we”.  

En ik denk aan onze hond, die inderdaad nog nooit van Sinterklaas en zijn Pieten heeft gehoord. Maar belangrijker nog, hij heeft nog nooit kennis gemaakt met 2 stuiterende, gespannen kinderen die om 5 uur naar beneden willen om te kijken wat er in hun schoen zit. Ik heb toch echt geen zin om zo vroeg de hond uit te gaan laten…Snel bedenk ik een oplossing.
“Fijn dat je aan Ravi denkt meisje, daar had ik nog niet aan gedacht. Ik weet natuurlijk óók niet of Piet wel van honden houdt. Weet je wat we doen? We zetten de schoen in de keuken, dan zien Ravi en de Pieten elkaar niet en dan is het opgelost toch?”

En zo begon onze Sinterklaas week, vol enthousiasme maar vol met Sinterklaas stress. Wat hou ik toch van de decembermaand!

December, voor velen is het zo’n fantastisch leuke en gezellige maand!

Is het niet fantastisch dat Sinterklaas en zijn Pieten helemaal uit Spanje komen om cadeautjes te brengen aan alle kinderen? Dat ze ’s nachts door de schoorsteen komen om die bij jou af te leveren? De leuke verhalen die verteld worden, de liedjes die gezongen worden, al dat lekkere snoepgoed, het verkleden en het gezellige familiefeest wat erbij hoort. Sinterklaas is voor veel kinderen (en ouders) een grote happening en terecht!

Maar voor een gevoelig kind is het naast leuk vooral ook heel spannend en zenuwslopend en kan hij lang niet altijd écht genieten.
De Sinterklaas stress weegt dan zwaarder dan het plezier en dat is jammer.

Druk of juist heel teruggetrokken

Ik zie mijn kinderen de dagen beiden op hun eigen manier doorkomen. De een vrolijk en stuiterend van enthousiasme, vol met vragen wat er allemaal staat te gebeuren. En de ander, rustig en ingetogen, hij laat het allemaal op zich afkomen. Ze lijken de Sinterklaas zo verschillend te beleven maar er is zeker één belangrijke overeenkomst: beiden vinden ze het spannend en regelmatig zijn ze erg moe en prikkelbaar.

De schoen zetten zorgt ’s ochtends voor een ontbijt met (spelt)pepernoten. Eigenlijk ben ik voor gezond eten maar ook ik kan in deze maand niet voorkomen dat er meer suikers worden genuttigd. Zelf doe ik er vrolijk aan mee. Inslapen is moeilijk want er zit nog zoveel in die mooie hoofdjes dus calculeer ik elke avond weer extra tijd in om frustraties te voorkomen.

Herken jij dit ook? Is jouw kind druk en actief of juist bang en/of terughoudend? Toch kunnen wij zorgen dat ook voor onze kinderen Sinterklaas een gezellig en vooral leuk feest word.

Hoe dan?

Als je weet wat de factoren zijn die voor jouw kind de Sinterklaas zo spannend maken, kun jij ervoor zorgen dat dit afneemt. Voor veel kinderen is de onvoorspelbaarheid het belangrijkste punt van aandacht. Zorg voor duidelijkheid zodat je kind de mogelijkheid krijgt te ontspannen. Een ontspannen kind is vrolijk, blij en kan zo genieten van het Sinterklaasfeest.

Helaas is niet alles op te lossen. Ik hoop dat de redactie van het Sinterklaasjournaal mijn mail heeft gelezen waarin ik vorig jaar aangaf dat we het prettig zouden vinden als Jan Boerenfluitjes zijn beloftes nakomt. Mijn dochter is groot fan maar werd steeds boos want Jan doet niet wat hij zegt….grr… “Jan Boerenfluitjes maakt het leuk met iedere dag weer een gezellige spreuk”. “Hij zegt iedere dag mama, maar hij komt helemaal niet iedere dag. Dan moet hij zeggen: Jan Boerenfluitjes maakt het leuk met AF EN TOE weer een gezellige spreuk”. Tja breng daar maar eens wat tegenin. In elk geval…

Dit zijn mijn 10 tips waardoor ook jouw kind geniet van de Sinterklaasperiode

Spanning is niet erg, maar laat het niet de overhand nemen waardoor je kind blokkeert. Met deze tips neemt de Sinterklaas stress af.

1. Voorspelbaarheid

Zorg voor duidelijkheid, vertel je kind hoe vaak hij de schoen mag zetten en wanneer, gebruik evt. een aftelkalender zodat je kind precies weet wat er de komende tijd gaat gebeuren en hoeveel nachtjes hij daarvoor nog moet slapen. Maakt je kind zich heel erg druk over wat hij aan cadeautjes gaat krijgen, overweeg dan om je kind deze zelf uit te laten kiezen en deze ook zelf te laten inpakken. Ze weten dan precies wat ze krijgen maar het effect als het cadeautje opengaat blijft hetzelfde, je kind is superblij met wat hij gekregen heeft.

2. Juiste verwachtingen

Laat de verwachtingen van je kind aansluiten op de situatie, zo geef ik bv. aan dat er in de schoen kleine cadeautjes zitten en dat er op Sinterklaasavond een ‘groot’ cadeau voor ze zal zijn. Als het budget het niet toelaat kun je dit uiteraard afstemmen op de mogelijkheden. Het gaat erom dat de verwachtingen van je kind aansluiten op wat jij als ouder kunt bieden om teleurstelling te voorkomen.

3. Sinterklaas is geen boeman

Als je merkt dat je kind zich jonger gaat gedragen dan zijn of haar daadwerkelijke leeftijd, hou er dan rekening mee dat er sprake kan zijn van spanning. Bedenk je ook wat het effect is van uitspraken als: “Als je lief bent, krijg je een mooi cadeau”. Zelf gebruik ik het niet graag maar in liedjes hoor je het nog steeds. Door zich als klein kind te gedragen hoopt een kind cadeautjes veilig te stellen want kleine kinderen zijn toch altijd lief? Is je kind hier heel gevoelig voor, spreek dan niet over een boeman, je kind zal steeds bezig zijn met de vraag; “Ben ik wel lief genoeg geweest?”. Of: “Als ik niet lief ben moet ik in de zak van Sinterklaas mee naar Spanje”. Beiden kan het gevoel van angst creëren en dat is niet het gevoel dat hoort bij een gezellig Sinterklaasfeest.

4. Feestjes en intochten

Less is more. Beslis samen naar welke intocht je wilt gaan en welke niet.

5. Televisie

Zo ook met de programma’s die je kijkt. Op school wordt vaak het Sinterklaasjournaal besproken en vaak is dit al spannend genoeg. Kijk dit het liefst samen. Het is een gezellig moment, jij blijft als ouder op de hoogte van de verhaallijn en als het even te spannend wordt ben jij er voor je kind.

6. Overprikkeling

Let op tekenen van overprikkeling. Stuitert jouw kind de hele dag door? Zijn de nachten kort en de dagen lang? Is je kind prikkelbaar of voelt hij zich niet lekker? Probeer te achterhalen wat er aan de hand is. Is er sprake van Sinterklaas stress of is er wat anders aan de hand? Als je dit weet kun je aanpassingen doen die voor jullie allen prettig zijn.

7. Goede nachtrust

Als je kind slecht slaapt omdat hij weet dat de Pieten in huis komen op het moment dat zij slapen, zet dan de schoen evt. bij de voordeur of buiten onder de veranda zodat hij het huis niet door hoeft. Is de spanning dan nog te veel kun je, je kind zijn schoen laten zetten ’s ochtends voordat hij naar school gaat. Als hij dan terugkomt is de schoen gevuld en kan het ’s avonds tevreden gaan slapen. Slaapt je kind moeilijk in? Zorg voor een leeg hoofd, dit kan door bewegen, muziek, ontspanningsoefeningen, even kletsen, boekje lezen etc. 

8. Voldoende ontspanning

Zorg voor rustmomenten in de dag. Doe een keer eens helemaal niks of laat je kind een activiteit kiezen waar hij bij ontspant. Speel bv. samen een spelletje, maak een mooie kleurplaat of knutsel een mooie stoomboot. Of haal de aandacht even af van de Sinterklaas en ga lekker naar buiten en waai even uit. Jij weet waar je kind van ontspant.

9. Niks moet

Probeer het ‘moeten’ te voorkomen en kijk samen waar je echt energie van krijgt. Laat jouw kind bv. zelf beslissen of hij Piet een handje wil geven of bij Sinterklaas op schoot wil. Niet? Ook goed.

10. Geniet van de drukke maar vooral gezellige Decembermaand!

Accepteer als ouder dat deze feestdagen spanning met zich mee kunnen brengen. Blijf zelf rustig en blijf in gesprek met je kind. Jij bent de spiegel voor je kind. Kijk niet naar anderen maar doe vooral waar jij en je kind gelukkig van worden. Zo beleven jullie op je eigen manier een fantastisch Sinterklaasfeest!