Fijngevoelig Coaching

Hooggevoeligheid

Als holistisch nieuwetijdscoach voor ouder en kind richt ik me op problematieken die ontstaan vanuit hooggevoeligheid. Met een holistische visie richt ik me volledig op coaching van het gevoelige kind en hun ouders bij ervaren problematiek in de opvoeding, sociale omgeving of op school. Maar wanneer ben je nu (fijn)gevoelig, of hooggevoelig? Wat houdt dit precies in? Is het nu fijn om gevoelig te zijn of niet? En wanneer is coaching wenselijk?

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap die bij 15-20% van de mensen voorkomt. Het zenuwstelsel is extra gevoelig voor zowel interne als externe prikkels en is zich hiermee heel bewust van alles wat er binnenkomt. Het reageert hier snel op.

Een hooggevoelig kind neemt hierdoor veel details en subtiele veranderingen waar, ziet snel mogelijkheden, risico’s en verbanden doordat het denkt in het geheel. Ook de informatieverwerking in de hersenen verloopt anders dan bij een persoon die minder gevoelig is. De informatie komt ongefilterd binnen waardoor er ook meer informatie verwerkt dient te worden dan bij een minder gevoelig kind. Door al deze prikkels kunnen hooggevoelige kinderen sneller overweldigd raken.

De grondlegster van de term hsp (highly sensitive person) Elain Aron maakte in de jaren ’90 onderscheidt in 4 kenmerken:
1) Sensorische gevoeligheid, denk aan gevoeligheid voor licht, geluid, temperatuur, smaak, kledinglabels of andere zintuiglijke prikkels
2) Emotionele intensiteit, denk aan het aanvoelen van sfeer en de gemoedstoestand en/of emoties van anderen, het empathische vermogen en het intenser ervaren van emoties
3) Diepgaande informatieverwerking, een hsp-er denkt langer en dieper ergens over na, zoet snel mogelijkheden, verbanden en risico’s doordat ze denken in het geheel
4) Snellere overprikkeling (of onderprikkeling), doordat informatie ongefilterd binnen komt moet er meer verwerkt worden dan bij een niet-hsp, dit kan leiden tot stress als je hier niet goed mee weet om te gaan

Professor Elke van Hoof deed later verder onderzoek. Zij stelde vast dat de diepgaande informatieverwerking het enige essentiële kenmerk is van hooggevoeligheid. De overige kenmerken zijn eigenschappen die mogelijk ontstaan als gevolg van deze gevoeligheid.

Talenten en valkuilen

Vaak ervaren mensen hun hooggevoeligheid als een last. De focus ligt vaak op gedrag zoals emotionaliteit en overprikkeling. In dit geval leven zij nog niet vanuit hun eigen behoeftes. Ze kennen zichzelf dan nog onvoldoende. Gevoeligheid is dan een valkuil. Een kind die in de groei is, is volop in ontwikkeling, zo ook de hersenen. De kans is groot dat juist zij begeleiding kunnen gebruiken om zich tot een FijnGevoelig persoon te kunnen ontwikkelen. In sommige gevallen kunnen ouders dit bieden. Wanneer dit niet zo is kan een coach wenselijk zijn. Zeker als je merkt dat je kind begint vast te lopen. Denk hierbij aan vermoeidheid, regelmatig ziek zijn, moeite met (in)slapen, boosheid, verminderd zelfvertrouwen etc.

Op het moment dat je kind leeft vanuit zijn eigen behoeftes, kan hij zijn wie hij wil zijn, dan komt hij in zijn kracht te staan. Je kind zal zijn kwaliteiten en talenten veel meer gaan laten zien. Denk aan het waarnemen van subtiele veranderingen, het oog voor detail, het sterk empathische vermogen en het kunnen inschatten wat een ander nodig heeft. Het kind leeft puur en geniet intens van alles wat hij beleeft, ziet alles in het geheel waardoor hij in staat is te reflecteren voordat hij handelt, is creatief en bedenkt oplossingen die niemand anders kan bedenken.

Kennismaking gratis en vrijblijvend

Zie jij dat je kind niet lekker in zijn vel zit en wil jij graag dat hij zich weer happy gaat voelen? Neem dan gerust contact met mij op. Coaching kan uitkomst bieden.

Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend en gratis.

Als ouder kun jij je zorgen uitspreken betreffende je kind, we bekijken samen of holistisch coachen voor jullie geschikt is en kun je ervaren of er een klik is met mij als coach.

Als holistisch nieuwetijdscoach voor ouder en kind bied ik ondersteuning en begeleiding bij alle vragen omtrent hooggevoeligheid. Mijn doelstelling is om je gevoelige kind en jou als ouder in balans te brengen. Mijn coaching is een combinatie van psycho-eductaie en energetisch voelen. Ik wil je aan zetten tot bewustwording en oplossingsgericht denken zodat jullie na het coachingstraject zelfstandig verder kunnen.